Kati Mama Krumplisogácsa receptje.

Krumplis pogácsa.

Hozzávalók  kb 30 db-hoz:

Héjában főtt krumpli 25 dkg.

Finomliszt 1/2 Kg.

Tojás 1 db, + egy kicsi.

Margarin 25 dkg.

Tej kb 1, 5 dl.

Élesztő 2,5 dkg

Só 1,5 teáskanállal.

Cukor az élesztőre egy teáskanálnyi.

Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőt  a langyos tejben, a kevés kristálycukorral és liszttel megszórva a tetejét, felfuttatjuk.

A héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, egy nagy tálba, krumplinyomóval bele nyomjuk,

majd a sóval, margarinnal, liszttel, az egy db tojással és a felfutott élesztővel összegyúrjuk.

Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva, másfél órán át  meleg helyen kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára kiborítva, másfél- két cm vastagra kinyújtjuk.

Lisztbe mártogatott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két élire állított nyújtott tenyerünk között kissé megsodorjuk, hogy egy picit magasabb legyen.

Tepsibe rakosgatva egész tojás keverékével megkenjük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-35 percig sütjük, amig a tetejük világos barna nem lesz.

Kevés hűlés után szalvétával borított tálcára tesszük, az egészet egy nagy dobozba rakjuk, és elindulunk a Mátyásföldi repülőtérre, hogy a sárkányeregetőket megkínálhassuk pogácsánkkal.

Sikeres munkát, nekünk meg jó étvágyak  kívánunk. Kati Mama