Krumplis pogácsa.
Hozzávalók kb 30 db-hoz:
Héjában főtt krumpli 25 dkg.
Finomliszt 1/2 Kg.
Tojás 1 db, + egy kicsi.
Margarin 25 dkg.
Tej kb 1, 5 dl.
Élesztő 2,5 dkg
Só 1,5 teáskanállal.
Cukor az élesztőre egy teáskanálnyi.
Elkészítés:
Az összemorzsolt élesztőt a langyos tejben, a kevés kristálycukorral és liszttel megszórva a tetejét, felfuttatjuk.
A héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, egy nagy tálba, krumplinyomóval bele nyomjuk,
majd a sóval, margarinnal, liszttel, az egy db tojással és a felfutott élesztővel összegyúrjuk.
Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva, másfél órán át meleg helyen kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára kiborítva, másfél- két cm vastagra kinyújtjuk.
Lisztbe mártogatott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két élire állított nyújtott tenyerünk között kissé megsodorjuk, hogy egy picit magasabb legyen.
Tepsibe rakosgatva egész tojás keverékével megkenjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-35 percig sütjük, amig a tetejük világos barna nem lesz.
Kevés hűlés után szalvétával borított tálcára tesszük, az egészet egy nagy dobozba rakjuk, és elindulunk a Mátyásföldi repülőtérre, hogy a sárkányeregetőket megkínálhassuk pogácsánkkal.
Sikeres munkát, nekünk meg jó étvágyak kívánunk. Kati Mama