Trükksárkány Iránytű

Szervusz!

Üdvözlünk, örülünk, hogy itt vagy és hogy szeretnél ténylegesen is megismerkedni a trükksárkányozással. Ez egy nagyon egyszerű és mégis olyan hobbi, amit az ember akár mániákusan is képes művelni. Sőt, sokkal több, mint egy hobbi. Könnyen rabul ejt, elvarázsol, és mondhatjuk azt is, hogy más emberré változtat. Két dolog mindenkiben ott rejtőzködik: a gyermeki kíváncsiság és a vágy a repülésre.
A sárkány igenis képes arra, hogy mindkettőt kielégítse. És amikor ezt megtapasztalod, onnantól fogva valóban más ember leszel. Mert egy olyan dologról van szó, amit szenvedéllyel művelsz.

Hogyan is jutottál el most ide, hogy ezt az írást olvasod?
Bizonyára nemrég valahol láttál egy színes, érdekes dolgot az égen repülni, és nem intézted el egy kézlegyintéssel, hogy "áh, csak egy sárkány…", hanem felkeltette a kíváncsiságod: mi ez? Hogyan képes így repülni?
Felsejlett egyből, hogy régen csak olyan sárkányokat ismertél, amiket jó hosszú eresztőzsinórral engedtek fel és azok szépen, nyugodtan szelték a kék eget. Talán még te is eregettél ilyet. Általában rombusz alakúak voltak, hosszú farokkal és egyetlen egy zsinórral. A klasszikus sárkány, amit mindenki ismer. Jó móka volt az is, de ami miatt most itt vagy, az valami teljesen másfajta sárkány lehet…...
Megláttad és egyszerűen megtetszett a látvány. Megtetszett, hogy kétségkívül pontosan lehet kormányozni. Oda repül, ahová az eregető szeretné. Pontosan, precízen repül mind a négy irányba, sőt, néha olyan dolgokra is képes, amire egy "rendes" sárkány nem. Mintha nem hatnának rá a fizika törvényei.
Nagyon vagány, valljuk be! Nos, egy modern, kétzsinóros delta-sárkányt láttál.

Nekem is kell egy ilyen!
Naná, hiszen ebből senki sem szeretne kimaradni. Ó, milyen egyszerűen reptette az a srác. Jobbra húzta, jobbra szállt, balra húzta, balra szállt. Csinált valami bukfenc-szerűséget is, itt-ott megpörgette, föl-le, a sárkány engedelmesen követett minden mozdulatot. Hát, ezt nekem is ki kell próbálnom, gondoltad. Jól gondoltad, mert egy olyan élménnyel fogsz gazdagodni, ami nem mindennapi, noha akár minden nap átélheted majd ezt az élményt, ha lesz saját sárkányod. Azt pedig csak valahol meg kell vásárolni, ugyebár. Milyen színű is volt az a sárkány, amit az a srác reptetett? Kék! Na, akkor én is veszek egy kéket...

Vagy ne?
Tényleg jól döntöttél, hogy nem rohantál egyből valami áruházba vagy web-shopba valamilyen jó kinézetű, nagy és lehetőleg olcsó sárkányt vásárolni, hanem most egy olyan kérdésre vársz választ, amit bizonyára nem hitted volna, hogy valaha is felteszel.

Sárkányozni akarok, milyen sárkányt vásároljak?
Ebben szeretnénk segíteni, kizárólag a tapasztalatainkra hagyatkozva és a jószándékunktól vezérelve.
Azért, hogy már az első sárkányodat is maximálisan ki tudd használni. Hogy ne érjen csalódás és ne fordulj el ettől a nemes időtöltéstől. Hogy megismerkedj egy teljesen új és izgalmas dologgal, és a két füledig érjen a mosoly az arcodon, amikor reptetsz. Hogy bármikor, amikor felengeded a sárkányodat, azt érezhesd, hogy megállt az idő, nincs semmi, ami megzavarhatna, ami kizökkenthetne a nyugalomból, csak repülsz, mosolyogsz, boldog vagy. Ott, akkor te sokkal több lehetsz, mint egy ember, aki sárkányozik. Ugye milyen jól hangzik? Mert igaz.

A patetikus bevezetés után térjünk rá a konkrét dolgokra!

Használható sárkányt vegyél!
Ez egy olyan hobbi, ahol igenis kihagyhatók a szamárlétra lépcsőfokai, magyarul: már legelső sárkányként is vehetsz profi cuccot. Nem szükséges 2-3 sárkány megvásárlása után eljutnod a végső profi sárkányodhoz, hanem sokkal jobban jársz, ha már kezdésnek egy nagyon jó sárkányt vásárolsz.
Először is megspórolod az említett 2-3 sárkánynak az árát! Ezenkívül a profi sárkányok előnyeit élvezheted, amelyek többek között a következők:

  • kiváló minőségű alapanyagokból készül, carbon-szálas merevítőkkel, igen erős és könnyű vitorlaanyagból (csak összehasonlításként: a fénymásoló papírból egy négyzetméternyi mennyiség súlya 80-90 gramm, a modern sárkányok vitorla-anyagának súlya 35-50 gramm négyzetméterenként! Emellett vízállóak és olyan sűrű szövésűek, hogy még a levegőt sem eresztik át!)
  • gondosan van összeszerelve
  • kis- és nagy szélhez állítható, finoman hangolható kantárzattal rendelkezik
  • a formai kialakítás miatt az állítható kantárokkal együtt széles széltartományban képes a repülésre,trükkökre
  • profi, minimális nyúlású eresztőzsinór jár hozzá, csuklópánttal, feltekerővel, amik már önmagukban is 5-8 ezres tételt jelentenek
  • tökéletes, precíz repülési tulajdonságok, gyors, határozott reagálás az eresztő mozdulataira,
  • súlyozható, a hozzá járó súlyokkal a szélerősséghez és a reptetési stílushoz hangolható
  • valóban képes a trükkök megrepülésére.

A végső modell boltba kerülését sok-sok tesztpéldány, próbadarab legyártása és berepülése előzi meg. Nem csak egyszerűen megrajzolják, kiszabják, összevarrják és hopp, már kész is a trükksárkány. Nem.
Több hónapnyi, vagy akár több éves folyamatos fejlesztés és tesztelés során alakul ki a kiváló repülési tulajdonságokkal bíró trükksárkány. Mindezeknek ára van: részben te fizeted ki, amikor megveszed majd a boltban. Tehát nemcsak a kézzel fogható sárkányért fizetsz, hanem a szellemi munkáért is, amit belefektettek a sárkányba. Ezt tiszteletben kell tartani.
Azonban mi történik egy profi, akármilyen jó repülési és trükközési tulajdonságokkal rendelkező szénszálas merevítőkkel gyártott sárkánnyal, ha egy teljesen kezdő kezébe adjuk mindenféle jótanács és instrukció nélkül? Előbb-utóbb fölhöz csapja és ketté töri. Rossz esetben még a vitorlát is kiszakítja. Azt lehet mondani, hogy ez majdnem törvényszerű és elkerülhetetlen, az alapok betanulásának ídőszakában sajnos gyakoriak az ilyen balesetek. De ha megfogadod néhány jótanácsunkat és fegyelmezetten kezdesz neki az eregetésnek, akkor elkerülheted a kellemetlenségeket.

Tehát mindenképpen meg kell jegyezni: a profi sárkányok sokkal sérülékenyebbek, mint az olcsóbb, főleg durva vitorlaanyaggal és üvegszálas merevítőkkel szerelt sárkányok!

A legfontosabb dolog az, hogy meg kell tanulnod vigyázni a sárkányodra!
A kezdeti időkben inkább menj ki kisebb szélben ereszteni és ne legyél lusta hátrafelé sétálni akár szaporábban, vagy ha kell, akkor fuss, ezzel pótolva a szelet! Mindenképpen próbáld a sárkányt magasan a levegőben tartani, és ne a föld felett néhány méternyire reptesd. Ha már megtanulod az alapokat, biztonsággal tudsz kanyarodni, hurkokat, nyolcasokat repülni, leszállni, akkor majd elkezdheted a trükköket betanulni. A lényeg: ne csapd a földbe a sárkányt! Ha látod, hogy már menthetetlen a helyzet és a sárkányod nagy sebességgel közeledik a föld felé, akkor gyorsan engedd el mindkét eresztőzsinórt és a sárkányon azonnal megszűnik a terhelés, falevélként hullik a földre. Ne félj, a szél nem viszi el 10-15 méternél tovább. Az eltúlzott óvatosság azonban megköti a kezeidet, pedig azokra nagy szükség van, ne félj használni a sárkányodat. Ha baj történt, ne ess kétségbe: ha kiszakad a vitorla, akkor ragaszd meg mindkét oldalról és már mehet is újra repülni. Lehet, hogy csak egy megbúvó keményebb fűszál vagy gaz lyukasztja ki a sárkányt még a földön. Ezek mindennapos balesetek, ne vegyék el a kedvedet, ne ijedj meg az ilyen dolgoktól. Sokunknak van olyan sárkánya, amelyen több tucatnyi luk, szakadás van megragasztva, javítva. Normálisan orvosolva a dolgot, a repülési tulajdonságokat ezek egyáltalán nem befolyásolják. Kicsit komolyabb probléma a merevítő rudak repedése, törése, de kis kreativitással ezek is javíthatók, de mindenképpen pótolhatók, ha más megoldás nincs. Nem jó, ha az embert a félelmei, a túlzott óvatossága tartja vissza attól, hogy önfeledten, igazi élményt érezve sárkányozhasson. Persze, könnyebb egy olcsóbb sárkánnyal vitézkedni, mint egy nehezen megspórolt pénzen vásárolt sárkánnyal, a józan bátorság viszont szerencsére óráról órára, napról napra növekszik. Szóval: csak ésszel!

Fakezű vagyok, össze fogom törni!
Ha egyáltalán nem reptettél még kétzsinóros sárkányt, akkor valóban benne van a pakliban, hogy az összespórolt pénzeden vett sárkányoddal valami komoly baleset történhet. Ha nem bízol még annyira magadban, hogy egyből egy komoly sárkánnyal kezdd el tanulni az alapokat, akkor is van jónéhány választásod anélkül, hogy nagyobb összegeket kelljen áldoznod. Próbálj ki egy kisebb paplansárkányt! Kérd el kölcsön valakitől, de 2-3 ezer forintért be is lehet szerezni sok helyen. Noha elég nagy szél kell neki, arra mindenképpen jó, hogy az irányítás alapjait megtanuld vele. Tudod, már említettük: kormányzás, hurkok, nyolcasok. Nem fenyeget az a veszély, hogy tönkreteszed a sárkányt, mert nincs benne merevítés, a szél fújja fel, nem tudod eltörni, nehezen lehet bennük kárt tenni.
De beszerezhetsz valami nagyon olcsó, üvegszálas merevítőcsövekkel szerelt kisebb kétzsinóros delta sárkányt is, ezek sem kerülnek 3-4 ezer forintnál többe. Gondolj csak bele: 10-15 üveg sör ára csupán...
Ezekkel a sárkányokkal is bátran gyakorolhatsz, az üvegszálas csövek sokkal többet kibírnak, elég nehezen sérülnek ezek a fajta sárkányok. Hogy konkrét példát mondjunk, jó vétel a Decathlonban kapható Zeruko Wing 144. Semmiképpen se várj tőle csodákat, egyetlen dologra jó: megtanulhatod vele az irányítás alapjait anélkül, hogy darabokra törnéd. A havernak is odaadhatod, ha neki is megtetszik. Nem kell hozzá olyan nagyon nagy szél, de azért a profi trükksárkányokhoz képest sokkal több szelet kíván.
Ár/érték aránya is jó. Pontosan annyit tud, amennyit egy négyezer forintos sárkány tudhat: hogy kedvet csináljon a sárkányozáshoz.

Egy profi sárkánnyal a tanulás is könnyebben megy
Hiszen arra készült, hogy tökéletesen repüljön és könnyen végrehajtsa a trükköket. Valamilyen szinten elnézi az apróbb hibákat és precizitásra ösztönzi a reptetőt azt sugallva, hogy menne ez szebben is, csak gyakorolni kell. Vagyis tanít!
Ha egy sárkány például nem képes yo-yo trükkre, akkor azzal a sárkánnyal soha nem fogod megtanulni a yo-yo trükköt, függetlenül attól, hogy te magad képes lennél rá egy jó sárkánnyal.
Egy olyan sárkány, amivel éppen csak véletlenül jön össze egy-két trükk, vagy a fordulók szélén irányíthatatlanná válik és lepottyan, vagy csak erős szélben képes felszállni és kész kínszenvedés a levegőben tartani, az komolyan elveheti az ember kedvét a továbbiaktól.

Hogyan tovább?
Nos, tegyük fel, hogy biztonsággal tudsz irányítani egy kétzsinóros sárkányt. Most érkeztünk el oda, hogy az összespórolt pénzedért szeretnéd megvenni azt a sárkányt, ami hosszú ideig a társad lesz. Amit szinte bármikor elővehetsz és könnyen megtanulhatsz vele komolyabban trükközni. Amiben nem csalódsz. És nem adósodsz el miatta jövő karácsonyig. Itt érdemes megjegyezni, hogy a sárkányok ára nem mindig tükrözi a sárkányok valós képességeit, vagyis kaphatóak bőven túlárazott, gyenge képességű modellek is; és fordítva is igaz: olcsóbban is vehetsz jót.

Hosszú ideje a 3S legénysége egy bizonyos spanyol gyártó, az Eolo-Sport profi kivitelezésű termékeit találta ár-érték-tudás tekintetében olyannak, amit a legkisebb kétséget mellőzve bátran ajánlhat mindenkinek, aki kiváló minőségű, vérbeli trükksárkányt szeretne magának vásárolni emberi áron. Hidd el, ritka az olyan jó áron kapható és igen jó képességű sárkány, mint az Eolo Over és az Eolo Neox. Nem vagyunk ennek a márkának a fanatikusai, és sajnos jutalékot sem kapunk az Eolo-tól... De a kiválóságot el kell ismernünk. Tehát az első két modell, amit a leginkább ajánlunk, az:

Eolo Neox
Egy vadállat, trükkgép, egy pörgő-forgó "izé" a zsinórok végén. Kis túlzással élve: alig lehet vele "nem trükközni". Pontosan azt kapod, amit a szédületes videókon láthatsz. Minden négyzetcentimétere azért és úgy van kialakítva, hogy a trükköket végrehajthassa. Csalódás kizárva.

Eolo Over
Sörhasú trükközők sárkánya, a Neox nagytestvére. Több mint 20 centiméterrel nagyobb a fesztávolsága mint a Neox-nál. Ebből eredően egy lassabb, nyugodtabb sárkány, de ugyanúgy képes végrehajtani a trükköket, csak lassabb, kimért tempóval. Kezes, toleráns sárkány, a tanulási időszakban kifejezetten előnyösebb a lassúsága a Neox-hoz viszonyítva. No, azért ne egy lassított felvételre gondolj!

Mindkettő nagyon jó sárkány. Over-rel talán picit könnyebben tanulsz, mert nagyobb, ezért lassabb sárkány. A Neox-szal minden trükk könnyebben, gyorsabban megy. A fanatikus trükkösök a Neox-szot ajánlják. Nem véletlenül. Leginkább úgy lehet megfogalmazni a kis különbséget a két sárkány között, hogy a Neox a pörgős, fiatalos, az Over a nyugodt, kimért arcoknak való. Mindkét sárkányhoz gyári tartozék a kiváló minőségű eresztőzsinór csuklópánttal és a feltekerő spulni, illetve az erős, rendesen megcsinált tok. Ha sokallod a bolti árukat, akkor próbálj kifogni használtan egy Eolo sárkányt. Jelentősen olcsóbban juthatsz hozzájuk, az 1-2 éves, megkímélt modellek bőven megérik az árukat.
Persze, nem csak Eolo sárkányok lapulnak a táskáinkban. Itt szinte mindenkinek van 2-3 vagy több trükksárkánya. Ezért még felsorolunk néhány sárkányt, amelyeket érdemesnek tartunk arra, hogy megvételre ajánljunk .

R-Sky Nirvana
"A sárkány, ami megmentette a világot" - így hírdetik. Egy fogalom a trükksárkányosok között. Nagyon profi, nagyon jól súlyozott sárkány kiváló alapanyagokból. Nyugodt, ördögien precíz és könnyen trükközhető. Mindenben a legjobbat adja. Folyamatosan fejlesztik, jelenleg a Nirvana NSE típus kapható. Nem adják olcsón, 259 Euró-tól indul az ára.

Prism Zephyr
Kimagaslóan szép mintázatú sárkány. A gyárilag erős túlkormányzottságot adó kantár áthangolása után egy lassabb, kimért repülésű, könnyen trükközhető sárkánnyá válik. Profi keménytokban árulják, két féle zsinórszett jár hozzá. Körülbelül az Eolo Over szintjén van, de jóval drágább.

Benson Kites Deep Space
Minden létező trükköt meg lehet vele csinálni, ami első hallásra furcsának tűnhet, de igaz. Gyári tartozék a Roll-bar, a kantárja nem állítható, de nagy széltartományban repül. Különösen igényes, minőségi kivitelezésű angol remekmű.

L'organic (Christian Derefat)
Hivatalosan nem gyártják, tervrajzai alapján viszont sokan megépítették már ezt a sárkányt. Minden trükk könnyedén megy vele, főleg a yo-yo alapúak. Se nem alulkormányzott, se nem fölülkormányzott. Nyugodt és nagyon precíz. Ugyanakkor hozzáértő kezekben egy igazi freestyle gép. Gyönyörűen összefűzhetőek vele a trükkök. Ha keresed, fellelhetsz eladó darabokat reális áron. Ne feledd: hivatalosan nem gyártják, vagyis minden darabja egyedi készítésűnek mondható.

Prism Quantum Pro
A QPro leginkább csapat- és preciziós repülésre vált be, de trükkmesterek is előszeretettel bányásszák elő a zsákból. Trükkszempontból kevésbé megbocsátó, elvárja a pontos mozdulatokat, viszont a jól kivitelezett manőver remekül mutat vele a kék égen. A manapság kapható modern sárkányoknál legalább egy generációval öregebb, leginkább geometriailag. Szokatlanul és nagyon egyedi módon oldották meg a súlyozását. Nagyon finoman lehet hangolni a súlyelosztását, de az ideális beállítások megtalálása hosszú időt vehet igénybe. Az egyik legdrágább sárkány.

Benson Kites Gemini
Egyedülálló felépítésü, igen látványos sárkány. Össze- és a szétszerelés egy kicsit macerásabb az átlagnál, köszönhetően a két gerincnek. De ha már repül… igazi trükkgép. Minden trükköt tud, szinte magától. Csak elindítani kell, ő már szinte magától csinálja. Tanítja a mozdulatokat, hagyja magát irányítani, de rávezeti a kezet a helyes mozdulatokra. Viszonylag lassú, van idő kigondolni a következő manővert, amíg befejezi az aktuális trükköt. Az aktív kantárjának köszönhetően (ABW) széles széltartományban repül egyenletesen. Komfort szele 2-2,5 Bft. Kicsi mozdulatokra is engedelmesen reagál, nem fáraszt el.

Kitehouse Cosmic TC
Egy felső kategóriás, modern, ízig-vérig trükksárkány. Kimért, precíz, pontos, kantárzata vér profi, rengeteg állítási lehetőséggel. A Kitehouse-os Christian Sthal, Johannes Schinowski és a többiek kezében szinte utánozhatatlan módon repkednek ezek a sárkányok. Ennek a szerkezetnek a tökéletes reptetéséhez olyan, de olyan fanatikusnak kell lenni, mint amilyenek ők! Kezdő eregetőknek kevés sansza van megízlelni e sárkány tudását, így első trükksárkánynak csak bizonyos fokú trükk-alaptudással ajánlott.

Az imént megemlített sárkányok nem olcsók, újonnan megvásárolva eléggé fájdalmas nyomokat hagyhatnak a családi költségvetésben, ezért mindenképpen érdemes a használt sárkányokat is felkutatni, nagyjából a bolti ár feléért-kétharmadáért már kiváló állapotú sárkányokat vehetsz.
Sajnos azonban van úgy, hogy még a bolti ár fele is sok. Többen csak nagyjából tízezer forintot tudnak/mernek szánni kezdetben erre a célra. Ez az összeg nem lebecsülendö, így most megnézzük, mit lehet kapni és mit érdemes megvenni tizenegynéhány ezer forintból.
Azt viszont le kell szögeznünk, hogy a most következő sárkányok egyike sem nevezhető trükksárkánynak. Ahogy minden autóval lehet versenyezni, de csak versenyautóval lehet igazán jól művelni a versenyzést, úgy a sárkányok között is érvényes ez a gondolat: vannak a trükksárkányok, amelyekkel a trükkök szabályosan, a nagykönyvben leírt mozdulatokkal végrehajthatóak, és vannak trükközhető, trükkökre így-úgy rávehető sárkányok. Ne felejtsük el, hogy egy szépen kivitelezett, szabályos trükk két fő részből áll: abból, amit a sárkány a levegőben végrehajt, és abból a - szintén szabályos - mozdulatsorból, ami azt a bizonyos trükköt eredményezi. Ha az alsó kategóriás sárkányok szeszélyes trükközhetőségéhez szokunk hozzá, akkor a szabályos mozdulatsorokat nem tanuljuk meg, illetve majd egy jobbsárkánynál újra kell tanulni a trükkök rendes végrehajtását. És a beidegződött, megszokott mozdulatokról nagyon nehéz átállni. Tehát a most következő olcsóbb sárkányok az alapok biztos elsajátításához megfelelnek és típustól függően egy-két trükk akár szabályosan is kivitelezhető velük, de tudásuk, teljesítményük messze elmarad az igazi trükksárkányokétól. Ez az olcsóság ára.

Eolo Genesis
Egy pillekönnyű, kisszeles sárkány. Kezdetnek jó, mert hamar kifejleszti a sárkányozáshoz szükséges reflexeket, kézügyességet. Eléggé kis szelet kíván, de abból inkább az egyenleteset. A yo-yo trükköket nehezen csinálja, de garantáltan megtanulható vele az axel, halfaxel, fade, backspin, Lazy Susan, 540. Profi anyagokból összerakott sárkány, nagyon jó zsinór-szettel, segédsúlyokkal.

Decathlon Tribord Wing Zeruko W175c
Ez a sárkány elég sok néven fut, újonnan csak a Decathlon áruházakban lehet megvenni. Nem igazán trükksárkánynak készült, de ha jobban hozzászokunk, akkor azért elő lehet csalogatni belőle jópár trükköt: halfaxel, Lazy Suzan (!), cascade, flic-flac (!). Vagyis a freestyle-t fel lehet dobni néhány kötött elemmel. Nagyon megbízható, pontosan repülő sárkány, carbon csövekkel szerelve, inkább kis szélhez.

Wolkenstürmer Stardust/HQ Invento Babytana (Két külön gyártó nagyon hasonló modellje)
Alig 125 cm-es fesztávú, 2 mm-es micro carbon merevítőkkel szerelt, igazi kisszeles különlegesség. Trükkökre rá lehet venni, de erőszakosnak kell vele lenni. Amiért jó: ha nincs szél és a többiek ülnek ezt elő lehet kapni, pár másodperc az összeszerelés és már repül is. Azonban sokat kell vele dolgozni! Alap mozdulatok elsajátításához remek darab. Finomítja a kéz mozdulatait. Bírja a langy szelet is. Kezdőknek ajánlható darab. Amiért jók ezek a kicsikék: lehet velük játszani! Be lehet merészkedni velük emberek közé (kellő gyakorlattal!!!), fejre, vállra lehet ültetni őket.

HQ Jive
Könnyen, pontosan irányítható, elég nagy méretű, látványos mintával megvarrt sárkány. Szépen kivitelezhető vele az alap trükkökkből jónéhény: axel, halfaxel, fade, turtle, cascade. Robosztus felépítésű, inkább a nagyobb szelet kedveli, 2-5 Bft tartományban.

Nem árt megjegyezni, hogy ez az írás a 2010-es év lehetőségeit tükrözi. Lehet, hogy mire a sárkányvásárlásig eljutsz, addigra valamelyik modell már nem kapható. Jobb esetben kapható, csak mondjuk más néven. A komolyabb gyártók fontosnak tartják, hogy a jól teljesítő modelljeit felfrissítse, évről évre fejlessze. Lehetnek ezek apró, szemmel szinte észrevehetetlen dolgok is, a levegőben viszont minden kiderül. Így lehet az is, hogy két teljesen egyforma, de különböző évjáratú sárkány között jelentös különbség fedezhető fel repülési-, trükközhetőségi szempontból, illetve a felhasznált anyagokban is különbözhetnek. A kiszemelt sárkányokról szinte minden szükséges alapadat megtalálható az interneten, egy kifutott modellt az adatai alapján - súly, felépítés, anyagok, széltartomány, geometria - össze lehet hasonlítani egy másikkal.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt az írást, és választ kaptál néhány kérdésre. Régóta szerettünk volna közreadni egy ilyen témájú olvasni valót, de valahogy mindig csak halogattuk a dolgot, inkább sárkányoztunk... Leginkább általánosságokról írtunk és csak a végén neveztünk meg néhány konkrét sárkányt, melyeket mi magunk is kipróbáltunk és kellemes tapasztalatokat szereztünk velük.
Csak irányt szerettünk volna mutatni. Ezzel az ajánlóval ugyanis legfőképpen arra szerettünk volna rávezetni, hogy ne dönts elhamarkodottan. Hogy ne tévesszenek meg a csilli-villi, színes és olcsó sárkányok. Járj nyitott szemmel, figyeld a videókat: rossz sárkánnyal nem találsz ütős, jó videót.

A kiszemelt sárkányt ajánlatos először kipróbálni, nehogy csalódás legyen a vége!

Erre számos lehetőséged adódik, sok nagy közös sárkányos program van az országban egész évben, amelyeken el lehet kérni egy-egy sárkányt egy "próbakörre".
Szerencsére nem kevés sárkánnyal lehet könnyen repülni és trükközni, viszont nagyon sokan megelégednének egy kevesebbet tudó sárkánnyal is, csak még nem tudják ezt! Ezért is ajánljuk, hogy próbálj ki minél több sárkányt, mielőtt vásárolnál. Nagyon könnyen elképzelhető az is, hogy te majd egy olyan sárkányt választasz magadnak, amit mi most nem említettünk, hiszen többszáz féle sárkányt kínálnak már manapság. A lényeg pont az, hogy számodra legyen megfelelő a sárkány, és igazán szerencsésnek tarthatod majd magadat, ha elmondhatod, hogy pont olyan sárkányod van, amilyenre mindig is vágytál.
És ennél a pontnál az már nem is számít, hogy milyen márkájú, mi van ráírva és mennyibe került.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy mi nem egy-egy nagy gyártó elkötelezett hívei vagyunk, mi csakis kizárólag a sport- és trükksárkányozás iránt vagyunk elfogultak. Egyszerűen csupán jó sárkányokat szerettünk volna ajánlani a figyelmedbe - ha csak viszonyítási alapként is -, hogy okosan dönthess, hogy örömöt okozzon a kiválasztott sárkányod. Jó szelet!

Írták: HeroZero · Oferi · ÖregMiki · Samugyuri · Sunc · Tunemx · 2010-2011 szélmentes napjain
 

Hozzászólások

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tanács kérés

Sziasztok!

Én már évek óta gyötrök egy 2 zsinóros sárkányt és úgy döntöttem ideje feljebb váltani. Egy 4 zsinórosra gondoltam és ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsokat kapni , mi az amit érdemes megnézni és mit ajánlotok, és persze hogy valóban jobb-e egy 4 zsinóros mint egy 2 zsinóros.

Előre is köszönöm.

Választás 2


Igazából nincs feljebb lépési kategória, különböző kategóriák között. Ki mit szeret csinálni, milyen fajta sárkánnyal szeret játszani, és avval a sárkánnyal a játékot milyen szintre tudja fejleszteni.
Egy sima szaltósárkány után feljebb lépés egy trükksari amivel aztán nagyon sok plusz lehetőség nyílik meg a sárkányos előtt.
A sárkánytáskába persze van egy revód is amit ha akarsz előveszel és más reptetési tulajdonságokkal rendelkező sarival kezdesz játszani a széllel. És ha ez érdekel akkor ezt fejlesztgeted. Mikor mihez van kedved. Ebben a kategóriában ha tetszik akkor úgy is elkezdesz egy Baressi revó után nézelődni.
Sima Revolution nevű revok is nagyon jók.
 

Választás

 Szerintem vérmérséklet kérdése. Valahogy a trükkök kivitelezése nem tud lekötni, nézni annál inkább szeretek egy freetyle-t . A Rev inkább szépen tud repülni, a manőverek "szögletessége" a fék használata, a szárnycsúcsok körüli forgások szép kivitele teszi lenyűgözővé a látványt. Sunc kollega jól írta: nézz meg videókat, és ezek alapján dönts. Én négyzsinórpárti vagyok:) Videók még:

http://www.youtube.com/watch?v=Z3emZQi0rTw

http://www.youtube.com/watch?v=j9SNOilQglE

http://www.youtube.com/watch?v=yI7Z0mbjvLw

http://www.youtube.com/watch?v=Df49-Cj3awU

Tehát Revre fel!!! :)

Revo

Szia!

Azt megmondani, hogy a 2 vagy a 4 zsinóros jobb-e, nem lehet.
Teljesen más mindkettő.
A kétzsinórosokhoz létezik kb 45 trükk, a revo-khoz kb 10.
http://www.youtube.com/watch?v=gNJRJiOZEWs


Viszont a egy revo-val repülés közben bármikor bármerre tudsz repülni.
http://www.youtube.com/watch?v=RbFXYrIlyss

 

Nem tudom hogy próbáltátok e

Nem tudom hogy próbáltátok e már a tango ice-t,nekem még nem nagyon van vele tapasztalatom a trükkök terén, de kiváncsi lennék rá mit lehet vele alkotni.