oferi blogja

Double Parasled építés

Double Parasled

 

Sokat gondolkodtam milyen húzósárkányt csináljak, KZoli csinált egy pilotot és arra gondoltunk én egy más típust csinálok próbaként.

Netten böngészve (nem keveset) találtam rá egy svájci sárkányos lekicsinyített sledjére. A többi sárkányát elnézve egy nagyon precíz sárkányépítésznek találtam és kértem tőle pár infót a sárkányról.
Elég meggyőző volt, így hát fél év után nekiálltam.

Akkora panelek voltak amiket szabni kellett hogy először egy asztalt kellett csinálnom neki mert a parkettán ezt kiszabni aztán össze passzintani nem is lehetett volna.

Mérete: 195cm magas, 310cm széles, de felfújódva 360cm széles körül lehet.

6 db 4 mm-es szénszálas cső merevíti.

Anyaga: Ballonstoff

16 méter anyagot vett fel (150 cm széles), nagyon kevés hulladékkal.

Elkészítése kb.100 munkaóra volt.

Közben kicsit (nagyon) izgultam, hogy mennyi értelme lesz ennyit dolgozni vele?..fog e egyáltalán repülni?..mennyire stabilan?..húzó ereje hány fokos szögben fog dolgozni? (már ha fog :) )

Szóval alig vártam hogy valamennyire reptethető fázisba kerüljön, és rohanás matyiföldre próbára!! Szerencsére egy kellemes megnyugtató repülést produkált!
Igazából Kecskeméten volt a főpróbája, szerintem szépen, stabilan, és elég nagy húzóerővel repül. Kevés szélben is működött, rokkakukkal együtt emelkedet és esett le ahogy fogyott a szél.
Ennek a leszedése az égről már kétemberes, ha csak nem áll el a szél.

Most már nyugodtan mondhatom érdemes volt megcsinálni.

Képek az építésről: Nálam
Első reptetés: KZolinál

                  

Bakonydraco fesztivál III.

Szombaton el kirándultunk Kzolival és Marcsival Németbányára a Bakonydraco fesztiválra.
Egy csodálatos kis faluban (zsákfalu) érkeztünk. Aki ezen az úton megy az csak a faluba mehet mert nincs tovább út :). Falu népessége 80 fő (gondolkoztunk is a kocsiba hogy hány ember lesz??..hát ha a faluba 80-nan vannak és mi 3-man megyünk akkor 83 :) ).
A falu egyébként egy völgyben erdőben van, volt fent egy domb és ott tudtunk sárkányt eregetni. Felküldtük a rokkakukat de nagyon instabil volt a szél ezért a legelvetemültebb kisszeles állítások ellenére is egész nap potyogtak le. Rengeteget gyalogoltunk 160 méter zsinór végekre feldobálni őket :). De azért nagyrészt fent voltak néha még a turbinát is megemelték. Nem tudom pontosan mennyit, de egy 5 órát kb. eregettünk hárman. Néha gyerekek a főtéren elkészített sárkányokkal feljöttek és szaladgáltak. Légi fotót is csak úgy tudtunk csinálni, ha 200 métert szaladtunk a 160 méteres hosszú startos sárkánnyal.

 

De igazából a lényeg ennek a kis falunak a hozzáállása volt ehhez a rendezvényhez. Szívvel lélekkel csinálták ezt a „nagy napot” ott. Szentkirályszabadjaiak készítették a sárkányokat, voltak mesemondók, zsonglőrök, együttes, faluházba kiállítás, és pogácsa amit felfaltam :).

Nagyon kellemes emberekkel sikerült megismerkedni, meg is kérdezték nincs e kedvünk ott aludni. (sajnos nem úgy készültünk) pedig el lehetett volna bulizni.

 

Faluról picit: Tv-ben láttam régen hogy Magyarország legbiztonságosabb faluja, nincs betörés és nincs lopás. 80 fő a népessége (mert az egyik szervező is bejelentkezett :) ). Nincs boltja, nincs kocsmája. Egy üvegtigris (de pont olyan) jön szombatonként a főtérre (főtér kb. 25x25 méter) és akkor ott összejön a falu apraja nagyja, iszogatnak, beszélgetnek, látják egymást :).

Mivel völgybe van, 1 évben kb. 2 hónapot nem fűtenek, (este majd meg fagytunk nagykabát már elment, és füstöltek a kémények)

Szóval tényleg egy nagyon kellemes kirándulás volt, nagyon jól éreztük magunkat.

 

Képek itt:  KZolinál    

 

Tekerő / Haspel /

Gondoltam csinálok egy profibb tekerőt, amivel lényegesen lerövidül a zsinór felcsévélése.

Elsőt fából megcsináltam aztán kis utánjárással egy könnyebb, de erős alumíniumból is.

Alumínium lemez, 6-os csavarok, csapágyas görkorcsolyakerék. Súlya így 570g (könnyű).

Tekerőn könnyen cserélhetők (egy mozdulattal) a különböző spulnik. Ha a spulni nagy erő hatására lepattanna, akkor sem megy el a sari mert a karunkon landol az elszabadult spulni.

Spulni feszítés állítható mechanikusan a csavarok hosszabbításával, + a csavaron lévő csúszásgátló vastagságának cserélésével. (De ez már be van állítva hosszú élettartamra).

A tekerő lényege nem az hogy fentről az erősen húzó sárkányt egyedül lekapjam hanem a zsinór gyors összeszedése. (Erősen húzó sárkányhoz karabineren keresztül min. két ember kell).

Persze gyengén húzó sari leszedhető vele egyedül is.

Képen a spulnin 430m zsinór van (spulnistól 450g), összeszedése pár percvolt a tekerővel egyedül.

Képek: http://picasaweb.google.hu/oferenc/TekeroSajatGyartmany#

 

 

 

Katicabogár / Marienkäfer /

Katicabogár /Marienkäfer/

 

Egy ideje nagyon megtetszettek ezek a katicabogarak.

Tervet csak egyet találtam róluk itt amit nem igazán tudtam használni. Terv szerinti sablont lekicsinyítve megcsináltam, de mivel az ívek nem kivehetők belőle ezért nem is tetszett a próbadarab. Ezért nekiálltam lemodellezni a sablont, itt jöttem rá mi az a „modellező szabász” -szat, hát le a kalappal előttük.

Mivel én nem vagyok modellező szabász ezért egy kis trükkhöz folyamodtam. Eszembe jutott hogy mi is néz ki így..??? Hát a strandlabda!! Irány a játékbolt, és 6 paneles olcsó strandlabda vásárlás, 18-20-22 colos. Darabokra vágtam a panelek mellett és meg is volt az ív, ami a nettes tervről hiányzott. Picit nagyítottam vagy kicsinyítettem és megszületett a pontos sablon, az a méretű amit szerettem volna.

Persze a nettes tervből is sok méretet használni tudtam átméretezve, de ez igazából csak felületes irányt adtak a bogár elkészítésébe.

Talán néha működni fog, de inkább egy egyenletes talaj menti szelet igényel (tengerpartit) hogy szépen jobbra-balra elugráljon, elmozogjon.

Képek a készítésről sajnos nincsenek, csak az elkészült darabokról.

Képek: http://picasaweb.google.hu/oferenc/MarienKaferKaticabogar#

Revo varrás 2

Sziasztok,

Egy éves terveim lekerültek a falról, pici módosítás után nekiálltam.

Hát ez lett belőle:

http://picasaweb.google.hu/oferenc/RevoVarras2#

Revo Varrásom

Így készült az első varrásom.

Azaz igazság hogy nagyon szerettem volna egy Revót, gondoltam mivel szinte minden része egyenes talán könnyebben csinálok egyet. Azért nem írom hogy varrok egyet mert a varrás része eszembe sem jutott , majd összeragasztom, vagy leviszem egy varrónőhöz.
Anyagom volt elfekvőbe csak csövet kellett hozzá vennem.
Egy Német csapat reptető oldal lökött rajtam nagyot mert szépen leirkálják a csöveket hozzá, hogy ők mit használnak meg ilyesmi. Aztán egy Francia, egy Spanyol ha spanyol, meg Barresi természetesen.

Igazából a tervezés része érdekelt nagyon, szépen megrajzolni milliméter papíron, mintát kitalálni megszerkeszteni, úgy összehozni a szabásmintát hogy a panelek egy alap méretű 104cm széles Icarexből is gazdaságosan kijöjjenek.

De tovább inkább képekkel: (A képek nem valami jók, sajnos ilyen a gépem)

Ezek az anyagaim voltak, reménykedtem hogy elég lesz hozzá.
Elég volt! Kék megmaradt, bordóból és az okkersárgából is maradt.

Elindult a tervezgetés:

 

Az anyag elég gyűrött volt, jól le kellett súlyozni, ragasztószalagozni a végeit szabáshoz:

 


Üvegszálas szúnyoghálót vettem, mert az nem nyúlt semerre. 120cm széles de vehettem volna picit hosszabbat hogy a revo közepén ne legyen átfedés. Mindegy.



 A kiszabott paneleket összeraktam ragasztáshoz és volt ahol 2 cm eltérés is volt benne, azt hittem megüt a guta. Végül is az anyag gyűröttsége miatt volt.
Most mit csináljak???..gondoltam nem lát senki , Hát én ezt  kivasalom

 

  Nagyon bejött!!


Ragasztás:
Innen kezdve már gyönyörű egyenes anyagokkal dolgozhattam tovább.
Egyik panelt leragasztottam az asztalhoz és ráraktam a 6 mm-es kétoldalú ragasztó szalagot, a másikat pontosan ráillesztettem majd ezt is leragasztottam hogy ne mozduljon el, majd ejtéssel ragasztottam össze.
Ha az egyik végétől kezdtem volna rányomni a másik anyagot akkor szerintem milliméteres gyűrődések lettek volna benne.
Így semmi!

 

 

 

 

Középső erősítés berakása:










Annyira belejöttem a revo csinálásba hogy gondoltam meg is varrom.
A vadi új varrógép már az elején feladta a leckét, kifogyott az alsó szál!
Azt tudtam, hogy a tetején szoktak vele valamit csinálni és akkor tekeredik a szál, na de hogy???
Mentő telefon gyorsan!!...kiderült hogy csak egy kattintás a tetején jobbra és csévél.   Hmm...

De eközben már műszerészként Én is haladtam:

 

Ebben az állapotában már érdekelt a varrógép 

 Innen kezdve már ment a varrás. Nem is olyan nagy ügy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészült, ez lett:

 

 

 

Írányító szett:

Szóval lett egy Revóm!!
Kíváncsi vagyok hogy fog repülni, elméletileg nagyon kell tudnia
Majd Samuval, ÖregMikivel leteszteljük, Barresit csak nem hívhatom ide

Erről az oldalról van a szabásminta
Németek adták hozzá a csőötletet
Ő mutatta meg a fogantyúkat
Revófőnököt meg csak lesem

 

vizes eregetés

Kipróbáltuk milyen lehet egy Balcsis 1-2-3 napos vizes eregetés, jó pár sörrel, borral, sülthallal, megtűzdelve. Nagyon jó!!!

Jövőre meg próbáluk összehozni egy ilyen 2-3 napos vizes sárkányos hétvégi találkozót.

Olyan partot kerestünk ahol hosszabban alacsonyabb a víz, hogy lehessen hátrálni a sárkánnyal, itt derékig ért, egész jó volt.
Szállás is jó volt, nagy esővédett terasszal, nagy nappali ha szükség lett volna rá az időjárás miatt, konyharészben könnyedén lehetett volna főzőcskézni.
Kint lehetett volna bográcsolni, szalonnát sütni, külön erre a célra volt is kialakítva placc.
Ezek azért fontosak mert ha többen vagyunk külön házakban akkor sem kell megosztva lennünk, hanem egy ház is elég az összes ember bulizós befogadására.
2 szobás volt, szobánként 2 külön ággyal a nappaliban alakítható ki a pótágy, de még 3 matracon alvó ember is elfért volna a nappaliban.
A vonat volt kicsit zavaró de pár sörrel ez is megoldható  :) .
Szállás 13300.-/ ház / 4 fő /éj   kb. ilyesmi árakkal lehet számolni.

Videó: http://gallery.sarkanyereszto.hu/play.php?f=./galleries/video/balcsi1.flv&w=640
Üdv. Feri

Röpke élmény

Ma kimentem Mogyoródra F1 edzésre, természetesen sari nálam volt.

Felrobogtam egy dombtetőre ahonnan szépen rálehet látni az egész pályára. Dombtető természetesen fizetős, belépésnél akartak 2000 forintot, mosolyogtam, mondtam nem. Jó akkor 500!  Mosoly, annyit sem, sárkányozni megyek mondtam, (robogora felszerelve egy Ferraris lobogó zászlóval!) Mosolyogva mondja a csaj ja az más! menjél nyugodtan.

Nem akartam sárkányozni hisz nem azért mentem, de olyan jó szél volt hogy csak nem bírtam ki.

Szóval fantasztikus polcra pakolós szél volt gyönyörűen és lassan lehetett csinálni a trükköket neoxal.
Mindenféle trükk volt benne.

Környékemen 300 méteres körzetben senki sem volt csak a pálya és közben az F1 edzés.
Vége lett a szélnek meg elég is volt, lekuporodva szereltem szét a sárkányt egyszer csak megáll mellettem egy robogós.

Kicsit tört magyarsággal de nagyon szépen beszélve mondja:
 
Köszönjük a szép látványt!!!
 Kicsit kérdően felnéztem hisz olyan hirtelen került oda a semmiből. De már folytatta is.
Figyeltük hogy milyen figurákat látunk és azt hiszem megértettük. Ez nem egyszerű dolog volt amit csinált, szerintem az emberek ezt nem nagyon ismerik és nem tudják hogy milyen komoly dolog volt ez.
 Hát mondom nem nagyon, és ez tényleg más eregetés, ez sportsárkányozás….de már megint beszélt
Fantasztikus érdekesen és szépen csinálta,
Köszönjük szépen még egyszer ezt a látványt.
 Nagyon szívesen!
 

Hát csak ennyi volt, szóhoz nem jutottam de nem is ez volt a lényege hogy elmondjam mit látott. Egyszerűen csak meg köszönte amit láttak.

Ami jó ebben hogy felismerhető volt a trükksárkányozás nem szakavatott szemeknek is, és a lényeg hogy el is gondolkodtak rajta.

( Na jó, Raikkönen Alonso nem jött oda :) ) pedig biztos látták Ők is!!

Soproni "sarisok" videó bemutatkozója

Akiket a sárkány szele megcsapott, Virgil és cimborái: www.sarkanyereszto.hu/files/Virgil.AVI

Akiknek sok sikert kívánunk!
Virgil, ha hosszabb kérdésetek, mesélnivalótok van, ide írhattok. Majd kaptok frappáns válaszokat tőlünk Smile

Viharos Vasárnap

Szia Zoli!

Láttam a képeiteket, ugyan azokat csináltátok mint mi (Samu, Miki, Én). Ezek szerint 5 db wing 195 repült kötelékben, csak kicsit arrébb egymástól.

Milyen szél van ott azon az eregető helyeteken? Egyenletesebb mint matyiföldön? Nekem annak tűnik, nem olyan puffos, vagy az?

Ma jól kiélveztük magunkat a rég nem használt wingeken, iszonyat mit ki nem bírnak. Jól meg téptük őket meg a zsinórokat is, 3 szór szakadtak össze gabalyodás miatt. De nagyon jó volt!!! A kantárok össze vissza állnak rajtuk, ezért „ma” a Mikié volt a leggyorsabb, ennyim a leglassúbb. Élvezet volt kötelékbe repülni! A Samunak a madzagja meg nyúlt, mint egy csúzli gumi, a 25 métere néha elérte a 30-at.

Szóval jót eregettünk sok poénnal vegyítve.

Üdv. Feri

Tartalom átvétel